Hoe je immuunsysteem te versterken: 6 tips

Hoe je immuunsysteem te versterken: 6 tips

door Lauren Dethier

Gezondheid en welzijn zijn altijd al grote thema's. Door de Covid-19 werden daaraan nog eens een reeks nieuwe woorden en regels aan toegevoegd, en werd het het bewustzijn rond beide thema’s nogmaals vergroot. De directe gevolgen van het virus zijn ingrijpend geweest en veel mensen en bedrijven zijn nog steeds aan het bekomen van de gevolgen. Voor anderen heeft de pandemie echter de weg vrijgemaakt voor een gezonder leven en een heroverweging van prioriteiten op het gebied van zelfzorg en algeheel welzijn bevorderd.

Een van die prioriteiten is het immuunsysteem; een ongelooflijke buffer tegen de onvermijdelijkheid van het leven. Een gezond immuunsysteem werkt het best wanneer het wordt blootgesteld aan microben, een betrouwbare manier om infecties af te weren en er vaak aan te ontsnappen. Naast het slikken van een vitamine C-tablet zijn er veel manieren om je immuunsysteem te versterken. Laten we er meer over te weten komen.

 

Wat is het immuunsysteem eigenlijk?

 

Om ervoor te zorgen dat we allemaal op een en dezelfde lijn zitten, moet men eerst begrijpen wat een immuunsysteem is. Hoe cliché het ook mag klinken, het is best ingewikkeld. Om precies te zijn: het is een ingewikkeld netwerk van cellen, weefsels, organen en alle andere stoffen die ze produceren om je lichaam te helpen ziektes en andere infecties te bestrijden. Dit omvat witte bloedcellen, organen en weefsels van het lymfesysteem zoals beenmerg, lymfevaten, lymfeklieren, thymus, milt en amandelen.

Dit leidt ons tot de grote vraag: wat kun je doen om je immuunsysteem te versterken?

 

6 tips om je immuunsysteem te boosten

 

Rome is niet in één dag gebouwd en dat geldt ook voor je immuunsysteem. Hier zijn 6 eenvoudige manieren waarop je je immuunfunctie kunt verbeteren, te beginnen met...

 

1. Gezond eten

 

Je bent wat je eet. Als je niet zeker weet welke voedingsmiddelen het immuunsysteem versterken, is de algemene regel om meer onbewerkte voedingsmiddelen te eten en minder bewerkte voedingsmiddelen. Een gezond dieet bestaat uit een enorme variëteit aan vitamines en voedingsstoffen; allemaal dingen die je nodig hebt voor een sterk immuunsysteem. Bewerkt voedsel en voedingsmiddelen met veel suiker kunnen, daarentegen, leiden tot een slechte darmgezondheid en vele andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hartziekten.

 

2. Hydrateren

 

We kunnen dit niet genoeg benadrukken, maar er is een reden waarom we als kinderen leerden om minstens 8 glazen water per dag te drinken. Uitdroging kan leiden tot verschillende complicaties, zoals urineweg- en nierproblemen. Als je geen fan bent van de smaak van water, kan je misschien overwegen om het op smaak te brengen met een kleine hoeveelheid vruchtensiroop of een van onze Microdrinks. Als het gewoon een kwestie is van vergeten te drinken, kan het helpen om waterkaraffen of -kannen in het zicht te plaatsen. Je kan ook hulp inschakelen van hydratatie-apps of onze LUCY® Smart Cap om je herinneringen te sturen als je die dag nog niet genoeg hebt gedronken.

 

3. Regelmatig bewegen

 

Lichaamsbeweging is op vele manieren zeer gunstig voor het immuunsysteem. Wanneer je beweegt, worden bacteriën uit je luchtwegen verwijderd omdat je ademhaling en bloedstroom toenemen. Dit verlaagt de kans dat je ziek wordt aanzienelijk. Als je regelmatig sport, verminder je ook ontstekingen in je lichaam, waardoor je immuunsysteem beter gaat werken. Belangrijker nog, immuuncellen circuleren beter tijdens het sporten, waardoor ze hun taak effectiever kunnen uitvoeren. 

Bonus: regelmatig sporten helpt ook om stresshormonen te verlagen en endorfines vrij te geven, zodat je je daarna gelukkiger voelt! Als je moeite hebt om een training vol te houden, is een elektrolytendrankje misschien precies wat je nodig hebt om je op te peppen. 

 

4. Voldoende slapen

 

Tijd om je innerlijke Doornroosje te kanaliseren: slapen helpt je immuuncellen te verbeteren. Deze cellen helpen vervolgens om geïnfecteerde cellen zoals griep en kanker te bestrijden.

Wanneer je vaak slaaptekort hebt, vermindert het vermogen van je immuunsysteem om infectieuze aanvallen te onthouden. Dit maakt je meer vatbaar voor gangbare virussen zoals griep en verkoudheid, wat het laatste is wat je nodig hebt in de winter.

 

5. Alcohol en roken vermijden

 

Dit lijkt bijna vanzelfsprekend om te vermelden, maar het vermijden van alcohol en roken maakt je levensstijl aanzienlijk gezonder. Frequente alcoholconsumptie kan langetermijngezondheidsrisico's veroorzaken zoals hoge bloeddruk, kanker en een verzwakt immuunsysteem. Roken is in het bijzonder de nummer één risicofactor voor longkanker en schaadt het immuunsysteem, waardoor het risico op immuun- en auto-immuunziekten toeneemt.

 

6. Stress beheren

 

Verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol kunnen je immuunsysteem na verloop van de tijd verzwakken. Stress is ook schadelijk voor je cellen en kan immuunresponsen uitlokken, dus als je je buitengewoon prikkelbaar of slaperig vindt, is het misschien tijd om je stressniveaus in de gaten te houden. Zoals eerder vermeld, is sporten geweldig voor het verminderen van stress.

Voor degenen die al fitnessfanaten zijn, hebben studies ook aangetoond dat fysiek contact helpt om cortisol te verminderen, dus wees niet bang om je partner om een knuffel of twee te vragen als je een stressvolle dag hebt. Het zijn de kleine dingen die het meest tellen.

 

Conclusie

 

Samengevat, je immuunsysteem versterken is een kwestie van bewuste keuzes maken en een gezonde levensstijl leiden. Of het nu gaat om een app downloaden die je herinnert meer te drinken, de keuze maken om gezonder te eten, of regelmatig te sporten om je stresshormonen in toom te houden, er zijn veel stappen die je kunt nemen om geleidelijk je immuunfunctie te verbeteren. Begin met één te kiezen om aan te werken en de rest volgt op tijd. Op een goede immuniteit, en meer!