9 leerrijke voordelen van witte thee

9 leerrijke voordelen van witte thee

door Lauren Dethier

Hier bij waterdrop® zijn we grote fans van thee, maar als we een lijst van onze favorieten zouden moeten maken, staat witte thee zeker bovenaan! Lees snel verder en vergezel ons op het volgende thee-partijtje.

 


Wat is witte thee?

 

Hoewel velen van jullie misschien denken dat witte, zwarte, groene en oolong thee van verschillende planten komen, zijn ze eigenlijk afkomstig van één en dezelfde plant: de camellia sinensis. Ze verschillen van elkaar door de hoeveelheid oxidatie: witte thee oxideert het minst, gevolgd door groene, oolong en als laatste zwarte thee die volledig oxideert. Bij de productie van witte thee worden de knoppen geoogst voordat de theebladeren opengaan, en meteen gedroogd om het oxidatieproces te stoppen.

 

Waar is witte thee goed voor?


Het drinken van witte thee heeft veel voordelen. De catechines in witte thee helpen de bloeddruk te verlagen, de bloedsomloop te verbeteren en hartaandoeningen zoals een hartaanval en beroerte te voorkomen. Omdat witte thee het minst bewerkt is, bevat het ook de meeste antioxidanten van alle theesoorten. Deze antioxidanten zijn ideaal om het cholesterolgehalte te verlagen, met name het 'slechte' LDL-cholesterol. Hieronder meer hierover!


1. Antioxidatieve werking

 

We hebben hier al veel gesproken over antioxidanten, maar als je nog steeds niet zeker weet hoe ze het lichaam ten goede komen, is deze paragraaf voor jou. Antioxidanten zijn stoffen die beschermen tegen vrije radicalen, ook bekend als schadelijke moleculen die ontstaan door oxidatieve stress in het lichaam. Deze vrije radicalen zijn gelinkt aan negatieve veroudering en andere ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, diabetes en kanker. Vanwege zijn overvloed aan antioxidanten is witte thee de krachtigste van alle theesoorten als het gaat om het bestrijden van deze radicalen.

 

2. Verbetering van het immuunsysteem

 

Naast zijn antioxiderende eigenschappen is witte thee ook een effectieve immuunbooster met zijn natuurlijke antibacteriële, antivirale en schimmelwerende effecten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat witte thee in staat is om de immuunfunctie van Langerhans-cellen te herstellen;  een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem dat essentieel is voor het opsporen van bijproducten van kanker. Bij het tegengaan van schade door vrije radicalen helpt witte thee met zijn ontstekingsremmende eigenschappen ook het lichaam te beschermen en chronische infecties te voorkomen. 

 

3. Bevorderend voor gewichtsverlies

 

Thee wordt vaak aangeprezen als een drank die gewichtsverlies bevordert. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste helpen de catechines erin om de stofwisseling te stimuleren en dit leidt ertoe dat je lichaam vetten efficiënter afbreekt. Ten tweede verhoogt de cafeïne in thee je dagelijkse energieverbruik waardoor je meer calorieën op een dag kunt verbranden. Studies hebben aangetoond dat witte thee in het bijzonder de stofwisseling met een extra 4-5% verhoogt, wat ongeveer 70-100 calorieën per dag extra verbrandt. Bovendien helpen de polyfenolen in witte thee om vet af te breken en de vorming van nieuwe vetcellen te voorkomen. 

 

4. Hartgezondheid

 

Zoals eerder vermeld, helpen de antioxidanten in witte thee om de bloeddruk te verlagen, evenals de niveaus van slecht LDL-cholesterol in ons lichaam. Dit helpt van nature om de risico's op hartaandoeningen aanzienlijk te verlagen, aangezien hoge bloeddruk en cholesterol twee van de drie belangrijkste risicofactoren voor hartziekten vormen (de derde is roken!). Een hoog cholesterolgehalte in het bijzonder veroorzaakt een opeenhoping van vetafzettingen in de bloedvaten en dit vergroot de kans op een hartaanval en andere hartaandoeningen.

 

5. Kankerpreventie

 

Naast het herstellen van de immuunfunctie van Langerhans-cellen en het ondersteunen van de opsporing van kankerverwekkende bijproducten, hebben studies ook aangetoond dat de bioactieve ingrediënten in witte thee de verspreiding van kankercellen helpen tegengaan. Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat witte thee helpt bij het vernietigen van longkankercellen en het stoppen van de groei of uitzaaiing van darmkankercellen. 

 

6. Huidgezondheid

 

Aangezien vrije radicalen een rol spelen bij huidveroudering, betekent het feit dat witte thee veel antioxidanten bevat die dit tegengaan, indirect dat het je huid helpt jong te blijven. Witte thee staat erom bekend dat het enzymen blokkeert die collageen en elastine afbreken, zodat je huid soepel en fris blijft.

 

7. Gezonde tanden

 

Dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen helpt het drinken van witte thee om bacteriën te bestrijden (minder gaatjes!) en tandvleesontsteking te voorkomen. Witte thee bevat ook fluoride en tannines die respectievelijk de tanden versterken en de zuurresistentie van de tanden verhogen. Bonus: als je koffie inruilt voor witte thee, worden je tanden niet gekleurd en krijg je de perfecte parelwitte glimlach bij je mooie huid. 

 

8. Insulineresistentie

 

Insulineresistentie treedt op wanneer cellen in je spieren, vetweefsel en lever niet goed reageren op insuline en geen glucose uit je bloed kunnen opnemen voor energie. Je alvleesklier produceert dan meer insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Omdat polyfenolen zoals die in witte thee de effecten van insuline helpen verbeteren, hoge bloedsuikerspiegels voorkomen en je algehele risico op insulineresistentie verlagen, kan het drinken van meer witte thee helpen bij het voorkomen en verlichten van de symptomen van diabetes, zoals polydipsie, een hoge plasmaglucosewaarde en een verminderde insulinesecretie.

 

9. Spijsvertering

 

Veel mensen grijpen vaak naar thee na een zware of vette maaltijd, omdat het ongemak verlicht en de spijsvertering bevordert. Bovendien draagt voedsel dat niet verteerd wordt, ook bij aan de vorming van vetcellenen laten we eerlijk zijn, dat wil niemand… Als dit iets is dat goed klinkt voor jou, weet dan dat witte thee bijzonder effectief is bij het bevorderen van de spijsvertering. Het zorgt ervoor dat het voedsel dat je eet wordt verbruikt door energie en niet wordt opgeslagen als vet.

 

Dus, is witte thee goed voor je?

 

Als je je dit nu nog afvraagt, laten we dan beginnen met een volmondige JA! Omdat witte thee maar een heel klein beetje cafeïne bevat, hoef je niet eens te beperken hoeveel of zelfs wanneer je witte thee drinkt. Je kunt het drinken wanneer je maar wilt. Met zijn antibacteriële, schimmelwerende, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen bovendien... Als er één thee is die je nu aan je winkelwagen moet toevoegen, dan is het zeker deze!