De voordelen van gember: een uitgebreid overzicht

De voordelen van gember: een uitgebreid overzicht

door Lauren Dethier

Gember is een populaire specerij die wereldwijd in veel culturen wordt gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden.  Deze veelzijdige wortel wordt vaak gebruikt bij het koken en bakken en is alom bekend om zijn uitgesproken smaak en aroma; maar wat de meeste mensen niet weten is dat gember een schat aan voordelen biedt voor zowel de gezondheid als het welzijn. In dit artikel worden veel van deze voordelen besproken, waaronder het potentieel om ontsteking te verminderen, de bloeddruk te verlagen en gewichtsverlies te bevorderen.

 

 Zo gezond is gember

 

Gember wordt al lang gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen: van zijn ontstekingsremmende effecten tot het verminderen van misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen. In recente jaren hebben onderzoekers de genezende eigenschappen van gember nader onderzocht, en hun bevindingen zijn bemoedigend.

 

1. Vermindert ontstekingen

 

Een van de meest veelbelovende eigenschappen van gember is het vermogen om ontsteking te verminderen. Gingerol, de belangrijkste werkzame stof in gember, blijkt effectief te zijn bij het verminderen van ontstekingen, waarbij studies verder aantonen dat gember, naast ontstekingen, werkzaam kan zijn bij het ondersteunen van symptomen die geassocieerd worden met reumatoïde artritis en artrose.

 

2. Verlaagt de bloeddruk

 

Gember blijkt ook gunstig te zijn voor het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie. Eén studie heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van een gembersupplement gedurende acht weken de systolische en diastolische bloeddruk aanzienlijk verlaagde bij mensen met hypertensie (hoge bloeddruk). Bovendien kan gember helpen bij het ondersteunen van hoge cholesterolwaarden en daarmee de algehele hartgezondheid.

 

3. Ondersteunt een gezonde huid

 

Voor de huid wordt gember vaak bestempeld als een 'verborgen fontein van jeugd'. Simpel gezegd vermindert het tekenen van veroudering door gifstoffen af te voeren, de bloedcirculatie te verbeteren en huidelasticiteit en collageenproductie te versnellen. Bovendien, omdat gember rijk is aan antioxidanten, helpt het bij alles, van een geïrriteerde huid en littekens tot extra bescherming tegen UV-stralen.

 

4. Bevordert natuurlijk gewichtsverlies

 

Als het om gewichtsverlies gaat, kan gember worden gebruikt om het hongergevoel te verminderen en in plaats daarvan een verzadigdend gevoel te versterken. Bovendien is er een sterke correlatie tussen gember en een verbeterde stofwisseling, evenals een vermindering van de vetopname, waardoor het gereguleerde gebruik ervan een effectief hulpmiddel is om natuurlijk gewichtsverlies te ondersteunen.

 

5. Kalmerend voor je maag

 

Gember doet wonderen voor je maag. Naast het verminderen van misselijkheid en maagklachten - vooral tijdens de zwangerschap - ondersteunt gingerol, het natuurlijke bestanddeel van gember, de maagdarmbeweeglijkheid: de snelheid waarmee voedsel de maag verlaat en het spijsverteringsstelsel binnenkomt, wat een efficiënte spijsvertering bevordert (waar voedsel niet blijft hangen).

 

6. Niet zomaar een supplement

 

Gember is meer dan alleen een geneeskrachtige wortel; het is ook een welkome toevoeging aan elke maaltijd en kan in elk eetpatroon worden opgenomen. Met gemberwortel kan je van alles op smaak brengen, van soepen en roerbakgerechten tot je favoriete currygerecht. Ook gemberthee blijft populair; een veelzijdig drankje waar je warm of koud van kunt genieten. 

 

Conclusie

 

Gember is een krachtige wortel met talrijke gezondheidsvoordelen. Deze superfood is het rijk aan ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen, met een aantal potentiële voordelen om de algehele gezondheid en welzijn van een individu positief te ondersteunen.

Ontdek alles wat gember te bieden heeft in onze PERZIK Microdrink waar milde gember gecombineerd wordt met ginsengextract en de delicate zachtheid van perzik.