Hoofdpijn door uitdroging: Symptomen, behandeling en preventie

Hoofdpijn door uitdroging: Symptomen, behandeling en preventie

door Lauren Dethier

Dehydratie is een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn. Gelukkig kun je dit gemakkelijk voorkomen door ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt! Lees verder om meer te weten te komen over de symptomen van een dehydratiehoofdpijn, evenals hoe je het kunt behandelen en voorkomen. Hier alvast een kleine hint: wij hebben precies wat je nodig hebt!

 

Wat is een dehydratiehoofdpijn?

 

Simpel gezegd, een dehydratiehoofdpijn wordt veroorzaakt door niet genoeg water te drinken. Het kan ook worden verergerd door het drinken van alcohol of cafeïne als je al last hebt van dehydratie. Dit is de manier waarop je lichaam je vertelt dat het niet de vloeistoffen krijgt die het nodig heeft en je dringend een groot glas water moet drinken.

 

Hoe veroorzaakt uitdroging hoofdpijn?

 

Wat is het verband tussen water en hoofdpijn? Nou, dehydratie veroorzaakt hoofdpijn omdat het gebrek aan water druk zet op bloedvaten en zenuwen in de schedel. Dit veroorzaakt pijn als je een activiteit doet die de bloedstroom door deze bloedvaten verhoogt, zoals bijvoorbeeld sporten. Je hersenen beginnen meestal droog en jeukend aan te voelen voordat de pijn intreedt.

 

Symptomen van een dehydratiehoofdpijn

 

De voornaamste symptomen van uitdroging zijn:

  • Hoofdpijn (vooral migraine)
  • Droge mond of keel
  • Duizeligheid

 

Een goede manier om erachter te komen: als de pijn verdwijnt na het drinken van water en rusten, is het hoogstwaarschijnlijk een dehydratiehoofdpijn.

 

Oorzaken van dehydratiehoofdpijn

 

De voornaamste oorzaken van dehydratiehoofdpijn zijn hitte en lichamelijke activiteit. Echter, zoals eerder vermeld, kunnen het drinken van alcohol en cafeïne de situatie ook verergeren als je al niet genoeg vloeistoffen inneemt. Dit zijn enkele situaties die uitdroiging en vervolgens hoofdpijn kunnen veroorzaken:

 

  • Hitte: Als je lang in de zon bent zonder voldoende water te drinken, begint je lichaam water te verliezen door transpiratie, wat vervolgens leidt tot dehydratie en de bijbehorende hoofdpijn.
  • Lichamelijke activiteit: Water verliezen door je workout en het niet adequaat aanvullen zal leiden tot dehydratiehoofdpijn, dus houd je sportfles bij de hand!
  • Braken: Braken veroorzaakt door ziekte of voedselvergiftiging kan je snel doen uitdrogen.
  • Diarree: Als je last hebt van een buikgriep, raden we aan om te rehydrateren met elektrolyten voor een snelle hydratatieboost.

 

Hoe voorkom je een dehydratiehoofdpijn?

 

Het lijkt bijna afgezaagd om dit te schrijven, maar het beste wat je kunt doen is voldoende water drinken (2 liter voor volwassenen en ½ liter voor kinderen jonger dan 6 jaar). Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om te functioneren en uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn. Behalve dit, zijn hier enkele andere dingen die je kunt doen om een hoofdpijn door uitdroging te voorkomen:

 

  • Vermijd cafeïne, alcohol en suikerhoudende dranken. Dranken met cafeïne zoals koffie, thee en frisdrank veroorzaken dehydratie omdat ze de urineproductie verhogen als je ze in grote hoeveelheden neemt. Alcohol en suikerhoudende dranken veroorzaken ook diurese (verhoogde urineproductie) als ze in grote hoeveelheden worden gedronken en bieden geen voedingswaarde.
  • Vermijd zware inspanning in warm weer, want dit verhoogt je risico op oververhitting of een zonnesteek (vooral als je ouder bent dan 65 jaar). Wanneer je deelneemt aan intensieve activiteiten, laat je lichaamswarmte meestal vrij door te transpireren. Dit kan echter niet gebeuren als het buiten te warm is, omdat het zweet dan veel sneller verdampt. Ons advies? Beperk fysieke activiteit tot wanneer het buiten koeler is, bijvoorbeeld 's nachts. Een avondwandeling of een nachtelijke zwembeurt is nog steeds een goede workout met minder fysieke inspanning voor je lichaam.

 

Hoe lang duurt een dehydratiehoofdpijn?

 

Een dehydratiehoofdpijn verdwijnt meestal binnen een uur of twee nadat je voldoende water hebt gedronken (ongeveer 500 tot 1000 ml). Als je al langere tijd uitgedroogd bent of ernstige dehydratie hebt, heb je meer tijd en rust nodig tot de pijn verdwijnt.

 

Waar bevindt een dehydratiehoofdpijn zich normaal?

 

Er is niet echt één vaste plek waar je een hoofdpijn voelt. De pijn kan over je hele schedeloppervlak voorkomen of op één plek, bijvoorbeeld alleen aan de achterkant, voorkant of zijkant. De pijn varieert ook van een doffe tot een scherpe pijn, en sommige mensen melden een kloppende hoofdpijn, terwijl anderen een constante pijn voelen. Dit zijn enkele van de hoofdpijnen die je zou kunnen krijgen door uitdroging:

 

  • Migraine: Een migraine treedt op wanneer de zenuwcellen in de hersenen ontstoken en gezwollen raken. Dit wordt meestal getriggerd door visuele of sensorische symptomen die optreden voordat de migraineaanval begint en komt met enkele bijwerkingen zoals misselijkheid en/of braken.
  • Spanningshoofdpijn: Dit gebeurt wanneer de spieren rond je ogen en voorhoofd zich aanspannen door stress en/of spanning. Dit veroorzaakt pijn aan één kant van het hoofd of beide zijden op verschillende tijdstippen van de dag. In tegenstelling tot migraine veroorzaakt het echter geen misselijkheid of braken.
  • Clusterhoofdpijnen: Dit is een constante kloppende pijn rond één oog dat bijna de hele dag lang duurt. De pijn verdwijnt meestal na enkele uren slaap, maar kan later in de nacht en/of vroege ochtend terugkomen. Dit treft ongeveer 1% van de volwassenen wereldwijd.

Ons advies? Laat het niet zo ver komen en blijf water drinken uit je fles!

 

Conclusie

 

Samengevat, een hoofdpijn door uitdroging is zeer gebruikelijk, maar het goede nieuws is dat je het gemakkelijk kunt voorkomen door gehydrateerd te blijven en voldoende vloeistoffen te drinken. Als je je al een beetje onwel voelt, probeer dan hete weersomstandigheden en stress te vermijden, evenals cafeïne- en alcoholhoudende dranken, omdat ze je symptomen zullen verergeren.